Siirry sisältöön

Saatavilla jopa ilmaista ensilainaa, lue lisää sivuiltamme

Ostokset lainarahalla

Millaisia ostoksia tulee välttää lainarahalla?

Usein lainarahalla tulee helposti hankittua asioita hetken mielijohteesta, monesti se ei ole paras vaihtoehto, etenkin jos hankinnan arvo käytännössä katoaa taivaan tuuliin pian hankkimisen jälkeen. Seuraavassa kerrommekin millaisia hankintoja lainarahalla kannattaa yleensä välttää.

Tupakka ja alkoholi

Päihteet kuten tupakka ja alkoholi ovat yleensä todella huonoja hankintoja. Jos hankit niitä lainarahalla niin et tule saamaan rahoja koskaan takaisin vaan ne menetät ne samantien. Tupakasta vieroittautumiseen kannattaa käyttää esim. Nikotiinipusseja, jotka ovat huomattavasti parempi vaihtoehto kuin nuuskan hakeminen haaparannasta ja alkoholin lopettamiseen aiheuttaa terveempien rutiinien saaminen elämään. Monesti alkoholin käyttäminen on vain huono rutiini, lähdetään joka perjantai baariin työviikon päätteeksi tai juodaan muutama iltakalja jotta päästään työstressistä eroon. Hyvä vaihtoehto tälle on esim. kuntosaliliikunta.

Uudet ja kalliit autot

Käytetyn auton ostaminen lainarahalla voi olla monesti viisasta etenkin jos se tehostaa sinun työntekoa ja liikkumista eikä sinulla ole autoa entisestään. Sen sijaan monien uusien ja kalliiden autojen kohdalla hinta tippuu hyvin nopeasti ja sinulle jää vaan käteen iso lainasumma jos joskus haluat auton myydä. Siksi suosittelen hyvin tarkkaan sen miettimistä millaisen auton hankit jos käytät lainarahaa. 

Useimmiten on kaikkein kannattavinta ostaa edullinen ja käytetty auto, jonka arvo laskee hitaasti, jolloin säästää runsaasti rahaa, kun auton arvo ei laske joka vuosi useilla tuhansilla euroilla.

Suuririskiset tuotteet kuten osakkeet ja kryptovaluutat

Monesti kun näkee muiden tekevän isoa tulosta suuriskisillä sijoitustuotteissa kuten kryptovaluutoilla, alkaa itselläkin tekemään mieli lähteä mukaan. Mutta tässä kohtaa pätee tärkeä ohjesääntö “sijoita vain rahat jotka olet valmis häviämään. Kryptovaluutoissa päivittäinen arvo voi heitellä jopa useita kymmeniä prosentteja, joten jos otat 10 000€ lainan niihin sijoittamista varten, voit menettää siitä jopa 2000 – 3 000€ päivän aikana. 

Osakkeiden suhteen riski ei ole ihan niin suuri, mutta jos sinulla ei ole hyvää track recordia ja asiantuntemusta niihin sijoittamisesta, niin suosittelen välttämään myös niitä. Monet isotkin yhtiöt saattavat olla yliarvostettuja ja osakkeiden arvo voi tippua myös useita kymmeniä prosentteja lyhyessäkin ajassa.

Kaikenlainen uhkapelaaminen

Kaikista huonoin vaihtoehto lainarahan käyttämiseen on uhkapelaaminen. Tämä on usein myös valitettavan yleinen syy lainakierteeseen joutumiseen. Jos sinulla on peliaddiktio niin suosittelen hakemaan apua Peluurista tai vastaavasta ryhmästä jossa saat tukea addiktiosi hoitamiseen. Uhkapelaamisessa hävittyjä rahoja ei ikinä kannata ruveta “jahtaamaan” takaisin vaan pitää ymmärtää että ne ovat menetettyjä varoja.

Netin rahapelejä tulisi pelata aina vain sellaisilla rahoilla, jotka on valmis häviämään, ja lainarahat eivät luonnollisesti kuulu sellaisiin.