Siirry sisältöön

Saatavilla jopa ilmaista ensilainaa, lue lisää sivuiltamme

Halvin Laina

Vertaislaina – kilpailuta lainat ja saat rahat tilillesi jo tänään

Mikä on vertaislaina

Vertaislaina on p2p (peer- to – peer kutsutaan myöskin termillä crowdlending) lainaamista, eli yksityishenkilö lainaa toiselle yksityishenkilölle tai yritykselle. Periaatteessa kuka vain kenellä on varaa laittaa lainasumma vertaislainapalveluun voi toimia lainanantajana, sijoittajalle tämä on houkutteleva vaihtoehto koska korot ovat useammin korkeampia mitä muissa sijoituskohteissa, etenkin jos verrataan korkoihin mitä rahoille nykyään saa pankeissa.

Vertaislainoja tarjoavat siis vertaislainapalvelut. Aloittaaksesi sinun tulee ensin rekisteröityä palveluun, jonka jälkeen joudut täyttämään erilaisia tietoja itsestäsi, joitten perusteella palveluntarjoaja tekee päätelmiä maksukyvystäsi. Näitten perusteella muodostuu sinun vuotuinen korkoprosenttisi ja maksimisumma jonka voit saada lainattua. Jokaisella lainanhakijalla on siis yksilölliset ehdot lainaan.

Monessa tapauksessa vertaislaina voi olla edullisempi vaihtoehto kuin pikavippi, mutta asia ei ole niin yksinkertainen mitä voisi suoraan olettaa. Paneudumme tähän tarkemmin kohdassa 7. Vertaislaina vs. Pikavippi

Pikalaina

Pikavippiin et tarvitse lainkaan vakuuksia

Nopea ja helppo hakea, päätös minuuteissa

Voit kilpailuttaa monta pankkia kerralla

Löydät siis halvimman vaihtoehdon

VS.

Vertaislaina

Saatat tarvita vakuuksia

Lainaneuvottelu voi olla pitkä, jopa päiviä

Vertaislainaa tarjoaa vain muutama palvelu

Lainan välittäjä ei voi päättää korkoa

Lainan hinta voi olla kallis

Mikä on vertaislaina ja kannattaako sellaista hakea?

 • Välittäjät

  Välittäjillä on tarjolla laina-alusta,  joka mahdollistaa oikeanlaisten lainantarjoajien ja hakijoiden yhdistämisen. Laina-alustan avulla henkilöt löytävät itselleen sopivan lainasumman, maksuajan ja muitten haluamiensa kriteerien perusteella sopivan vastapuolen.

 • Kriteerit

  Eri kriteerien perusteella rakennetun luottoluokituksen lainanhakijoille. Parhaimmat vertaislainan välittäjäpalvelut osaavat rakentaa jokaisesta hakijasta luottoluokituksen, jonka perusteella rakentuu arvio luottotappioriskiin ja tämän kautta lainalle maksettava korko.

 • Tunnistautuminen

  Lainanhakijan henkilöllisyyden, tulojen, työhistorian ja pankkitilin varmistamisen.  Välittäjät varmistavat kaiken asiakkaan identiteetistä, tuloista, työpaikasta, pankkitiliin. Näin lainantarjoajalle on kaikki perustiedot selvillä ennen lainapäätöksen tekemistä.

 • Luottotiedot

  Lainanhakijoiden luottotietojen ja maksuhäiriömerkintöjen varmistaminen. Välittäjät ottavat selvää onko asiakkaalla maksuhäiriömerkintöjä, jos tällaisia löytyy lainapalveluun liittyminen on yleensä mahdotonta.

 • Maksuvälitys

  Maksujen prosessoinnin sekä lainantarjoajalta hakijalle, että myöhemmin lainanmaksun koittaessa rahojen siirtämisen takaisin korkojen kera lainaajalta lainantarjoajalle. Kaikki maksuliikenne hoituu välittäjän kautta. Kumpikaan osapuolista ei saa tietoonsa toisen pankkitietoja.

 • Lainapalvelut

  Perus lainapalvelut. Välittäjä tarjoaa asiakaspalvelun lainaajalle, lainantarjoajan ei tarvitse kommunikoida lainaajan kanssa. Myöskin maksuongelmin tullessa, välittäjät yleensä tarjoavat apua maksujen perinnässä, joko oman palvelunsa tai ulkoistetun perintäpalvelun avulla.

 • Lainsäädäntö

  Lainsäädännön noudattamisen varmistamisen. Välittäjien tulee pitää huolta siitä että lainat noudattava voimassaolevaa lainsäädäntöä ja eettisiä säännöksiä, niin korkojen kuin muidenkin kriteerien kohdalla.

 • Markkinointi

  Markkinoinnin jonka avulla tulee sekä uusia lainanhakijoita että – tarjoajia.  Välittäjäpalveluiden tehtäviin kuuluu myös palvelun markkinointi, jotta molemmat osapuolet löytävät toisensa ja lainoille syntyy markkinat. Mitä paremmin markkinointi on hoidettu, sitä paremmin molemmat osapuolet löytävät itselleen sopivat lainaehdot.

Tyypillisiä vertaislainan ominaisuuksia

Lainantarjoajat

Lainantarjoaja ja välittäjät tavoittelevat sillä voittoa. Moni voi ajatella vertaislainan olevan hyväntekeväisyyttä tai muuten jaloa toimintaa. Tämä ei kuitenkaan ole se pohjimmainen idea vaan halpaakin lainaa tarjotaan voitontavoittelumielessä. Sinun henkilökohtainen maksukykysi arvioidaan loppuun hiottujen menetelmien avulla, jonka jälkeen saadaan selville maksimikorko mitä olet valmis maksamaan.

Ei henkilökohtaista suhdetta

Lainaajalla ja lainantarjoajalla ei ole mitään henkilökohtaista suhdetta. Lainantaja ja lainantarjoaja eivät tunne toisiaan, eli heillä ei ole mitään henkilökohtaista suhdetta ennen lainapäätöstä. Monessa palvelussa tarjoaja ei voi edes päättää kenelle laina myönnetään. Tällöin luottatappioriski voi kasvaa hyvin suureksi. Jos taas lainantarjoaja saa liian suuren päätäntävallan, voi lainanhakijalla olla vaikeuksia saada itselleen lainaa jos kaikki ehdot eivät ole lähes täydellisiä.

Välittäjä

Välittäjänä toimii vertaislainapalvelu. Lainojen välittäjänä toimii vertaislainapalvelu, joka ottaa itselleen jokaisesta lainasta riskittömän välityspalkkion. Jos lainanottaja ei pysty maksamaan lainaa takaisin luottotappio siirtyy kokonaisuudessaan lainantarjoajalle, välittäjä saa silti oman osuutensa.

Kaikki tapahtuu verkossa

Kaikki transaktiot tapahtuvat netissä. Lainahakemuksen laittaaksesi sinun ei tarvitse mennä fyysisesti konttoriin. Jokainen transaktio ja päätös hoituu netissä lainaa haettaessa.

Asiakkaiden rajaus

Riippuu välityspalvelusta pystyykö lainatarjoaja päättämään kenelle rahojaan lainaa. Kaikki välityspalvelut eivät tarjoa tätä mahdollisuutta, jos haluat sijoittaa vertaislainoihin, niin ota selvää etukäteen onko tämä mahdollista.

Ei valtion takaamia

Lainat eivät ole valtiontakaamia. Sijoittaessasi vertaislainaan otat riskin 100% itse. Tämä tulee huomioida ja välttää liian suurien summien sijoittamista. Sijoita vain sen verran kun olet valmis häviämään.

Laina arvopaperina

Lainat toimivat kuin arvopaperit, ne voi myydä toisille. Kaikki välityspalvelut eivät tosin tarjoa tätä ominaisuutta, tai jos tarjoavat, siirtokulut voivat olla huomattavia.

Lisää tietoa vertaislainoista

Vertaislainojen laillisuus

Monissa maissa rahan kerääminen ja lainaaminen suoraan yksityishenkilöiltä on laitonta. Tällöin vertaislainan välityspalveluiden tulee rekisteröityä virallisiksi luotonantajiksi. Tämä toiminta on usein erittäin tarkkaan säädeltyä, ja monesti lupa ei heltiä kovin helposti. Syynä on monesti se että lainat katsotaan arvopapereiksi, joiden kauppaa säännellään omilla säännöksillä.

Joissain tapauksissa välityspalvelut eivät pelkästään yhdistä lainanhakijoita ja tarjoajia, vaan myös lainaavat itse eteenpäin asiakkaalta saamiaan varoja, tällainen toiminta voidaan tulkita arvopapereiden myynniksi johon tarvitaan omat lupansa. Mm. Yhdysvalloissa toimintaa valvoo SEC (Securities and Exchange Commission). 2016 New Yorkissa tämä  tilanne johti siihen että osavaltio joutui lähettämään yhteensä 28 p2p välittäjäyritykselle varoituksen, jossa vaadittiin virallisen lisenssin hankkimista.

Vertaislainojen verotus

Vertaislainojen korkotuotto verotetaan pääomatulona, joista maksetaan 30% vero 30 000€ asti ja 34% vero tämän ylittävästä osuudesta. Tämä siis poikkeaa suuresti esim. pankkitalletusten verotuksesta, jossa veroprosentti on kiinteä 30%.

Luottotappio ja luovutustappio ovat vähennyskelpoisia verotuksessa. KVL:2016/59 ennakkoratkaisun mukaan vertaislainat luokitellaan arvopapereiksi, joten sekä velallisen masukyvyttömyyden johdosta syntyvä luottotappio, että lainan myynnistä perintäyhtiölle syntyvä luovutustappio ovat verotuksessa vähennettäviä.

Voiko vertaislainaa saada ilman luottotietoa.

Yksinkertainen vastaus: Vertaislainaa ei valitettavasti voi saada ilman luottotietoja. Lainanvälityspalvelut yrittävät saada lainantarjoajien luottotappioriskin mahdollisimman pieneksi. Joten kaikki suuririskisimmät lainanhakijat karsitaan armottomasti pois. Jos sinulla on luottohäiriömerkintö.

Vertaislainojen edut ja haitat

 • Häät

  Muodikas ja eettisesti hyväksytty sijoitusmuoto

  Vertaislainaa mainostetaan usein eettisenä sijoitusmuotona, sijoittajan on mahdollista auttaa rahantarpeessa olevaa yksityishenkilöä ja antaa vaihtoehto korkeakorkoisemmalle sijoitusvaihtoehdolle. Myös ns. mikrolainat mahdollistavat kehitysmaissa olevien ihmisten auttamisen. Lainaamalla heillä on monesti mahdollisuus aloittaa liiketoiminta, ostaa ruokaa perheellensä tai vaikka saada puhdasta juomavettä. Tässä täytyy kuitenkin muistaa että välittäjänä oleva yritys on tavoittelemassa voittoa, he ottavat välistä aina oman siivunsa.

 • Koroton laina

  Korot

  Vertaislainoja on markkinoitu alempikorkoisin kuin pikavippejä tai pankkilainoja. Sijoittajille vertaislainat ovat etenkin erittäin houkutteleva vaihtoehto. Verrattuna rahojen makuuttamiseen pankissa korko on huomattavasti suurempi. Ja verrattuna muihin yhtä tuottaviin sijoituksiin, riskitaso voi olla huomattavasti matalampi. Etenkin jos sijoittaja valitsee tarkkaan kenelle lainan myöntää. Toisaalta huonona puolena on mahdollisuus koko sijoituksen menettämiseen, mitä ei pankkitalletuksessa tietenkään ole.

 • Valitse lainatarjous

  Luottoriski

  Vertaislainat houkuttelevat monesti lainanhakijoita joille ei ole myönnetty perinteistä pankkilainaa. Tämä on taas johtanut monesti suuriin luottotappioihin sijoittajille. Esimerkiksi Bondoran Slovakian laina-alustalla, jopa 70% lainoista jäi maksamatta yhdessä vaiheessa. Tämä on taas johtanut siihen, että sijoittajista on tullut varovaisempia. Välittäjät ovat taas alkaneet olemaan tarkempia sen suhteen kenelle lainoja myönnetään, ja nostaneet korkoja, joita lainoista pyydetään.

 • Pankkilaina

  Ei valtiontakausta

  Koska sijoittajilla on mahdollista itse valita kenelle lainan myöntävät, lainat katsotaan sijoituksina. Siispä niille ei ole mahdollista saada valtiontakausta. Riski on  siis suurempi kuin pankkitalletuksissa.

Mitkä seikat vaikuttavat vertaislainan saantiin?

 • Vakituiset tulot

  Suurin vertaislainan saantiin vaikuttava seikka on se millaiset tulot sinulla on. Jos tienaat esimerkiksi 5000€ kuukaudessa, ja olet vakituisessa työsuhteessa niin mahdollisuudet jopa suuren lainan saamiselle ovat loistavat. Jos taas sinulla ei ole vakituisia tuloja, on lainan saaminen lähes mahdotonta.

 • Maksuhäiriömerkintä

  Jos sinulla on maksuhäiriömerkintöjä, vertaislainan saaminen on lähes mahdotonta. Tässä tapauksessa suosittelen että luet meidän artikkelimme lainaa ilman luottotietojajossa annamme parhaat vinkit luottotiedottomille henkilöille jotka ovat lainan tarpeessa

 • Muut lainat

  Jos sinulla on muita samanaikaisia  lainoja, se vaikeuttaa myös vertaislainan saamista. Lainantarjoajan näkökulmasta luottotappioriski on silloin suurempi.

Mitä vertaislaina palveluita on olemassa?

Bondora

Bondorassa voit hakea lainaa 500€ – 10 000€ välillä. Sijoittajille Bondora on hyvä vaihtoehto koska lainojen keskimääräiset tuotot ovat olleet n. 15% viimeisinä vuosina. Mitä tämä kertoo lainanhakijalle? No tietenkin sen että Bondoran lainasta maksettava korko on vähintään 15%, usein lainmukainen maksimi 20%. Bondora siis on huomattavasti kalliimpi vaihtoehto kuin meidän suosittelemamme luotonantajat, jotka löydät sivun yläreunasta.

Lisäksi Bondora on myös selvästi hitaampi. He mainostavat nettisivuillaan että lainapäätös tehdään yleensä yhden työpäivän kuluessa, ja että saat rahat pankkitilillesi 3-5 työpäivän kuluessa. Jos siis tarvitset pikalainaa, ei Bondora ole kovin houkutteleva vaihtoehto.

Fellow Finance

Toinen Suomessa toimiva vertaislainpalvelu on Fellow Finance. Heiltä lainaa voi hakea 20-75- vuotias henkilö, jolla on suomalainen pankkitili ja luottotiedot kunnossa, sekä jolla on heidän tekemän luottokelpoisuusarvion mukaan tarpeeksi maksukykyä lainan hoitamiseen. Miten tämä arvio tehdään, sitä he eivät sen sijaan paljasta tai avaa nettisivuillaan.

Lainaa voi hakea 500€-15 000€ väliltä, keskimääräinen laina-aika on 2-7 vuotta. Sijoittajille Fellow Finance on pystynyt tarjoamaan keskimäärin 12% vuosittaista tuottoa. Tämä siis tarkoittaa että myös Felllow Finance on huomattavasti kalliimpi vaihtoehto kuin meidän suosittelemamme luotonantajat.

Koron mainitaan olevan 5%-20% välissä, todellisuudessa korko on lähes aina lähempänä ylärajaa kuin alarajaa. Lisäksi tämän päälle tulevat tilin avausmaksu ja kuukausittainen tilinhoitomaksu, joten todellinen vuosikorko kasvaa helposti suuremmaksi.

Vertaislaina vs. Pikavippi

 • Vertailu

  Tässä osassa vertaamme pikavippiä ja vertaislainaa. Hieman yksinkertaistaaksemme asioita olemme kategorioineet kaikki lyhyen aikavälin lainat pikavipeiksi.

 • Kuinka nopeasti sinulla on mahdollisuus saada laina.

  Pikavippipäätös on usein mahdollista saada muutaman minuutin sisällä lainan hakemisesta. Vertaislainapäätöstä joutuu sen sijaan odottamaan huomattavasti kauemmin. Yleensä useita päiviä.

 • Mikä on suurin lainasta maksettava korko.

  Uusimman lainsäädännön mukaan maksimissaan lainasta perittävä todellinen vuosikorko saa olla enintään 20%. Tämä rajoitus tarkoittaa sitä, että sekä pikavippien tarjoajat, että myöskin vertaislainojen välittäjät perivät korkoa joka on lähelle tätä maksimia. Koska vertaislainojen välittäjiä on tällä hetkellä Suomessa vain kaksi, niin kilpailu asiakkaista ei ole kovin veristä. Joten painetta korkojen alentamiselle ei myöskään ole. Pikavippien suhteen tilanne onkin täysin toinen, kilpailu on erittäin kovaa, joten asiakkailla on mahdollisuus löytää todella hyviäkin tarjouksia ja kampanjoita, etenkin uutena asiakkaana, josta siirrymmekin seuraavaan kohtaan.

 • Kenen on mahdollisuus saada lainaa.

  Molemmissa vaihtoehdoissa hakijalla täytyy olla luottotiedot kunnossa. Vertaislainavälittäjät sen sijaan karsivat myös tämän jälkeen huomattavan tarkasti kenet ottavat asiakkaikseen. Heillä on aina pelissä myös se, että jos he välittävät lainanhakijoita, jotka eivät pysty maksamaan, he menettävät myös lainantarjoajia jotka huomaavat riskin menettää sijoituksensa.

 • Miten hyviä kampanjoita tai tarjouksia lainanhakijoilla on mahdollisuus löytää?

  Vertaislainapalvelut toimivat vain välittäjinä, joten heillä ei ole mahdollista tarjota alennuksia tai tarjouksia uusille asiakkaille. Koska eihän kukaan heidän kauttaan lainaa tarjoava henkilö halua ottaa luottotappioriskiä vain sen vuoksi että välittäjä saisi uuden asiakkaan. Pikavippifirmoilla sen sijaan kilpailu on äärimmäisen kovaa, ja meneillään on koko ajan useita kampanjoita ja tarjouksia. Sekä uusille että vanhoille asiakkaille. Tämän vuoksi pikavippien todelliset vuosikorot muodostuvat usein alhaisemmiksi kuin vertaislainojen. Välillä on jopa mahdollisuus saada täysin kulutonta ja korotonta lainaa.

 • Vertailun voittaja on siis pikavippi 4 – 0

Vertaislaina yritykselle tai sijoituksena?

Vertaislainaa yritykselle

Yritykselle vertaislaina voi olla houkutteleva vaihtoehto, jos lainattava summa on useita satoja tuhansia euroja. Näin suuren lainan saaminen muuta kautta voi olla monesti lähes mahdotonta. Myöskin vertaislainoissa tällöin lainalle vaaditaan luonnollisesti jonkinlainen vakuus esim. yrityksen omistama kiinteistö. Myöskään yrityksellä ei saa olla lainaa hakiessa maksuhäiriömerkintöjä, lisäksi takana pitää olla vähintään yksi tilikausi. Ainakin Fellow Finance tekee myös yritykselle oman luottokelpoisuusarvionsa, jonka perusteella muodostuu päätös lainan myöntämisestä, sekä myöskin lainasta maksettava korko.

Vertaislaina sijoituksena

Jos olet lukenut tämän artikkelin tähän asti, niin sinulle on varmasti muodostunut kuva siitä, kuinka sopiva vaihtoehto vertaislaina on sijoituksena. Suurimmat riskit liittyvät siihen kenelle lainan myönnät. Tämän vuoksi lainanvälittäjän tekemä luottokelpoisuusarvio näytteleekin äärimmäisen tärkeää osaa siinä, kuinka houkutteleva vaihtoehto vertaislaina on sijoittajalle. Jos lainanhakijoitten taustatutkimusta ei tehdä kunnolla, luottotappioriski voi olla äärimmäisen suuri, niin kuin Bondoran Slovakian tapauksessa huomattiin ( 70% lainoista jäi maksamatta).

Lainoista saatava korkea korkotuotto tekee niistä kuitenkin erittäin houkuttelevan sijoitusvaihtoehdon. Jos haluat hajauttaa sijotusportfoliotasi, niin vertaislainoihin sijoittaminen voi olla todella kiinnostava vaihtoehto. Ensimmäiseksi sijoituskohteeksi en sitä sen sijaan suosittelisi.