Siirry sisältöön

Saatavilla jopa ilmaista ensilainaa, lue lisää sivuiltamme

Säästövinkit

Parhaat säästövinkit

Vuosi 2020 on tuonut useita odottamattomia mullistuksia mukanaan, tämän takia säästämisestä on tullut yhä isompi ja olennaisempi useammalle taloudelle kuin koskaan aikaisemmin. Mm. koronavirus, ravintoloiden sulkeminen, social distancing ja talouden taantuminen ovat vaikuttaneet siihen, että vanhoja säästöjä on kenties jouduttu käyttämään tai on jouduttu etsimään uusia keinoja tinkiä menoista pienentyneiden tulojen vuoksi. Seuraavaksi me Halvin Laina toimituksessa käymme läpi parhaat vinkit sinulle, halusitpa sitten säästää muuten tai olet joutunut säästämään olosuhteiden pakosta.

Miten aloittaa säästäminen

Jos et ole koskaan aikaisemmin tottunut säästämään voi aloittaminen tuntua hyvinkin vaikealta. Ensimmäiseksi kannattaa pitää kirjaa kaikista kuluista, on hyvä erotella välttämättömät menot, kuten vuokra, sähkö ja vesilasku. Ja ei välttämättömät menot kuten ravintoloissa syöminen, uudet vaatteet ja alkoholi.

Tällä tavoin näet kuinka suuri osa varoistasi menee välttämättömiin menoihin, joista et pysty tinkimään, ja ei välttämättömiin, joista pystyt tinkimään. Mitä enemmän sinulla on ei-välttämättömiä menoja, sitä paremmat mahdollisuudet ovat myös säästää. Jos sen sijaan lähes kaikki menosi koostuvat välttämättömistä menoista, joudut improvisoimaan ja miettimään miten niistä on mahdollista tinkiä. Tähän on mm. seuraavanlaisia vinkkejä

 • Jos asuntosi vuokra on korkea asuinalueeseen nähden, mieti pystyisitkö muuttamaan halvempaan asuntoon. Monella meistä on suurempi tai kalliimpi asunto mitä tarvitsemme. Jos sen sijaan tästä ei pysty tinkimään tai asut omistusasunnossa, on keinot etsittävä muualta.
 • Jos sinulla on auto, pystytkö luopumaan siitä? Monella meistä on mahdollisuus matkustaa julkisilla kulkuvälineillä kaikkiin tarvitsemiimme paikkoihin. Jos sinulla ei ole autoa tai tarvitset sitä esim. työmatkoja varten on taas mietittävä muita keinoja.

Jos sinulla on sen sijaan paljon merkintö ei-välttämättömissä menoissa, on säästäminen paljon helpompaa. Voit alkaa karsimaan suoraan listalta menoja tärkeysjärjestyksessä, riippuen siitä kuinka paljon sinun tarvitsee säästää. Ei-välttämättömät menot ovat monesti meille rutiiniksi muodostuneita asioita, jotka voivat tuntua tärkeältä osalta elämää, mutta loppujen lopuksi, kun olet hetken ilman niitä huomaatkin, että et niitä edes kaipaa.

Esim. Käytkö usein ulkona syömässä tai juomassa? Tämä on kenties helpoin kohta säästää (vaikka monelle voi tuntua jopa kaikista vaikeimmalta tottumuksen takia) Jos olet tottunut näkemään kavereita ulkona ravintoloissa, voit kenties ehdottaa, että näkisitte jommankumman kotona ja teette itse ruokaa? Vaikka et olisikaan Suomen Gordon Ramsey niin nykyisin löytyy YouTubesta hyviä opetusvideoita ruoan tekemiseen.

Mikä on vaikeinta säästämisessä?

Monelle meistä säästämisessä vaikeinta ei ole itse niukkuus, vaan se että joutuu muuttamaan totuttuja rutiineja, joista on tullut jo osa elämää. Erään tutkimuksen mukaan uusien rutiinien saamiseksi ihmisen pitää toteuttaa asiaa päivittäin kuuden viikon ajan. Tämän jälkeen sen tekemisestä tulee helpompaa. Liika tuhlaaminen johtuu monesti huonoista rutiineista, niistä eroon pääseminen lopullisesti vaatii myös samaa kuuden viikon erossaoloa. Jos rutiineista on muodostunut riippuvuuksia tämä aika voi olla jopa huomattavasti pidempi ja voit tarvita ammattiapua irti pääsemiseen.

Parhaat vinkit säästämiseen – Vinkkilista 10 vinkkiä

 1. Etsi itselle harrastuksia, jotka ovat ilmaisia. Käy ulkona lenkillä, jos tykkäät treenata kuntosalilla, vertaile hintoja ja valitse halvin. Jos pelaat joukkuepelejä, ota selvää onko mahdollista harrastaa ulkokentillä ilmaiseksi.
 2. Ehdota kavereille ilmaisia illanviettovaihtoehtoja maksullisten vaihtoehtojen sijaan. Pyydä ystäviäsi ulos piknikille, jos he ehdottavat ravintolassa syömistä. Ulkomaanmatkojen sijaan mieti kotimaanmatkailua? Tai etsi halvat lennot tarjouksesta ja vertaile airbnb-majoitusvaihtehtoja hotellien sijaan.
 3. Siirrä joka kuukausi tietty kiinteä summa säästöön paikkaan, josta et pääse sitä helposti tuhlaamaan. Tälla tavoin keräät varallisuutta nopeammin kuin huomaatkaan, äärimmäisen tärkeää on, että et pääse helposti tuhlaamaan näitä rahoja, muuten tämä vinkki on hyödytön.
 4. Jos sinulla on useita lainoja, harkitse lainojen yhdistämiseen sopivia palveluita, joiden avulla saat kohtuullistettua korkoja.
 5. Ole varovainen luottokorttien käytön suhteen. Käytä luottokortteja vain, jos siiitä on sinulle selkää hyötyä. Esim. Lentoja tai matkoja varatessa, saat rahat takaisin, jos matkayhtiö sattuu menemään konkurssiin.
 6. Vertaile ruokakaupoissa hintoja, valitse halvin vaihtoehto. Vertaile myös eri ruokakauppoja, Lidl on monesti halvempi vaihtoehto kuin lähimarketti.
 7. Etsi kaupoista tarjoustuotteita, jotka ovat menossa vanhaksi. Monessa ruokakaupassa myydään -30% tai jopa isommalla alennuksella tuotteita viimeisen aukiolotunnin aikana, jotka menevät vanhaksi samana päivänä. Nämä tuotteet ovat lähes aina laadullisesti yhtä hyviä kuin normaalihintaiset tuotteet.
 8. Juo vettä mahdollisimman paljon. Se on halvin juomavaihtoehto ja pitää myös sinut kylläisenä, niin syöt vähemmän.
 9. Hanki käytettyjä vaatteita kirpputorilta tai esim. tori.fi myynnistä. Monesti myynnissä olevat vaatteet ovat niin hyvälaatuisia, että et edes huomaa, että vaatteet ovat käytettyjä.
 10. Kilpailuta kännykkäliittymäsi, sähkölaskusi ja muut mahdolliset kulut mitkä ovat mahdollista kilpailuttaa.