Siirry sisältöön

Saatavilla jopa ilmaista ensilainaa, lue lisää sivuiltamme

Veronpalautus ennakkoon

Veronpalautus ennakkoon

Oletko saamassa mukavan veronpalautuksen, mutta tarvitsisit rahat jo nyt?  Katso artikkelistamme vinkit halvimman lainan etsimiseen.

Voiko veronpalautuksen saada ennakkoon?

Veronpalautusten odottaminen voi olla vaikeaa: sinulla saattaa olla kuluja tai sinun täytyy tehdä hankintoja nyt, eikä vasta sitten, kun veronpalautukset tulevat. Voiko veronpalautuksen saada ennakkoon? Ei varsinaisesti. Verottaja ei maksuajankohdan suhteen jousta, vaan rahat siirretään tilille veroilmoituksessa ilmoitettuna päivänä. Ajankohta voi muuttua, jos teet muutoksia veroilmoitukseen.

Veronpalautuksen turvin voi kuitenkin ottaa omatoimisesti tavallisen lainan. Huomaa kuitenkin, että lainamarkkinat ovat muuttuneet viime vuodesta. Nykyään varsinaista veronpalautuslainaa ei siis enää voi saada, toisin kuin vielä viime vuonna. Veronpalautuslaina oli kuluton ja koroton laina, joka maksettiin takaisin veronpalautuspäivänä.

Tällä hetkellä ainoa tapa saada veronpalautus ennakkoon on siis hakea tavallista kulutusluottoa tai pikavippiä ja suunnitella takaisinmaksu niin, että voit hoitaa sen heti veronpalautuksen saatuasi. Tällainen laina ei eroa tavallisesta lainasta mitenkään, eikä hakuprosessissa tai lainan nimessä viitata veronpalautuksiin millään tavalla.

Veronpalautusta ei siis voi saada ennakkoon ilmaiseksi, vaan joudut ottamaan tavallisen lainan, josta maksat myös korkoa. Veronpalautuksia ei siis käytetä lainan vakuutena. Ainoa ero tavalliseen lainanhakuun on se, että voit määritellä summan niin, että se vastaa veronpalautustasi, ja tiedät voivasi maksaa lainan pois veronpalautukset saatuasi.

Milloin kannattaa ottaa lainaa veronpalautusta vastaan?

 • Jos tarvitset veronpalautusta vastaavan summan nopeasti käyttöösi.
 • Jos olet harkinnut lainan ottamista, mutta tulosi ovat epätasaiset.
 • Jos voit näin hyödyntää esimerkiksi tarjouksen, joka tulee edulliseksi vaikka maksaisitkin lainan kulut ja korot.

Lainaa veronpalautusta vastaan ei kannata ottaa kuitenkaan kevyin perustein, sillä maksullisen lainan ottaminen merkitsee sitä, että periaatteessa saat veronpalautusta loppujen lopuksi pienemmän summan. Älä siis ota lainaa, jos arvelet lainarahojen hupenevan hauskanpitoon tai sinulla on taipumusta esimerkiksi uhkapelaamiseen.

Veronpalautus ennakkoon pähkinänkuoressa

 • Verottaja ei missään tilanteessa maksa veronpalautusta etukäteen.
 • Kuluttomia ja korottomia veronpalautuslainoja ei ole enää saatavilla.
 • Veronpalautuksen voi saada ennakkoon vain ottamalla tavallisen kulutusluoton tai pikavipin.

Lue alta käytännön neuvot, joiden avulla löydät mahdollisimman edullisen lyhytaikaisen lainan.

Näin otat lainan, jonka maksat pois veronpalautuksella

Kuten yllä jo kerrottiin, jos haluat saada veronpalautuksesi etuajassa käyttöösi, ainoa vaihtoehtosi on tavallisen lainan ottaminen. Tässä tilanteessa kyseeseen tulee lyhytaikainen laina, jonka summa tietysti riippuu siitä, kuinka suuren veronpalautuksen saat. Laina-aika taas riippuu siitä, milloin lainaa haet, ja milloin saat veronpalautukset.

Veronpalautuksia maksetaan nykyään useaan otteeseen vuoden aikana, eikä ainoastaan joulukuussa. Maksupäivät asettuvat heinä- ja joulukuun välille. Summa muodostuu maksamastasi ylimääräisestä verosta, jonka verottaja palauttaa sinulle. Sekä maksupäivä että veronpalautuksen summa näkyvät veroilmoituksessa.

Muista tarkistaa, että verottajalla on tiedossa oikea pankkitilisi, jotta saat rahat varmasti palautuspäivänä. Sekin näkyy veroilmoituksessa.

Kuinka paljon lainaa kannattaa ottaa?

Mikäli ainoa tarkoituksesi on saada veronpalautusta vastaava summa käyttöösi nopeasti ja maksaa koko laina pois veronpalautuksen turvin, haet luonnollisesti lainaa, joka vastaa veronpalautussummaasi. Ennen kuin syötät lainavertailuun koko veronpalautustasi vastaavan summan, jatka lukemista vielä hetki.

Lainasummassa nimittäin kannattaa huomioida lainan kulut, eli korot ja muut mahdolliset lisämaksut, ja hakea lainaa sellainen summa, että veronpalautukset kattavat myös lainan hinnan. Näin pystyt varmasti maksamaan koko lainan takaisin suunnitellusti, etkä joudu säästämään muista tuloistasi lainan kuluja varten.

Jos tulosi ovat tällä hetkellä niukat ja arvelet tilanteen pysyvän tällaisena veronpalautuksiin asti, voi olla hyvä idea ottaa lainaa sen verran, että veronpalautuksista jää myös jonkin verran rahaa käytettäväksikin.

Jos taas tulosi ovat säännölliset ja voit käyttää osan niistä esimerkiksi lainan kulujen kattamiseen, voit tietysti nostaa lainaa myös veronpalautussumman verran ja maksaa kulut esimerkiksi palkkatuloistasi. Tärkeintä on tarkastella omaa taloudellista tilannetta rehellisesti ja toimia harkiten.

Pikavippi, kulutusluotto vai joustoluotto?

Koska veronpalautusta silmällä pitäen nostettu laina on lyhytaikainen ja vakuudeton, kyseeseen voi tulla pikavippi. Pikavipit maksetaan nimensä mukaisesti pois nopeasti, ja ne saa myös käyttöön nopeasti. 

Toisin kuin 2000-luvun alkupuolella, pikavippejä ei ole tarjolla enää runsaasti. Tämä liittyy lakimuutokseen, jonka tarkoitus oli asettaa rajat pikavippien korkeille koroille. Korkokatto koskee alle 2000 euron lainoja, ja niistä perittävien kulujen määrä on myös rajattu alle 150 euroon. Muutoksen jälkeen monet rahoituslaitokset lakkasivat tarjoamasta pikavippejä ja siirtyi tarjoamaan kulutusluottoja ja joustoluottoja.

Pikavippi sopii parhaiten sellaiselle lainanhakijalle, joka ei tarvitse suurta summaa, ja joka haluaa rahat käyttöön mahdollisimman pian. Pikavipin voi saada usein myös 18-vuotias hakija, kun taas muita lainoja varten vaaditaan usein vähintään yli 20 vuoden ikä.

Kulutusluotto on puolestaan tavallinen laina, jota voi hakea kymmeniin tuhansiin euroihin asti. Sen takaisinmaksuaika on myös tavallisesti pikavippiä pitempi. Kannattaa kuitenkin myös perehtyä kulutusluottotarjontaan ja hyödyntää sopivaa edullista lainatarjousta.

Joustoluotto ei puolestaan sovi parhaiten tilanteisiin, joissa veronpalautus halutaan hyödyntää ennakkoon. Joustoluotto on toimintaperiaatteeltaan kuin luottokortti, ja myönnettyä joustoluottoa voi nostaa tarpeen mukaan pienemmissä erissä ja maksaa takaisin myös joustavasti.

On toki mahdollista hakea joustoluottoa veronpalautusta vastaavaan summaan asti, jos et tiedä kuinka paljon veronpalautuksistasi haluat etukäteen käyttää. Voit siis käyttää tarvittaessa koko myönnetyn summan ja maksaa sen takaisin veronpalautuksistasi, tai käyttää vain osan summasta, jolloin pääset nauttimaan myös varsinaisesta veronpalautuksestasi. Kuten sanottu, veronpalautuksia vastaan ei kuitenkaan kannata nostaa lainaa huvin vuoksi, sillä mikään laina ei ole ilmainen.

Lainatyypit pähkinäkuoressa

 • Pikavippi on pieni tai pienehkö summa, jonka saa hyväksytyn hakemuksen jälkeen käyttöönsä nopeasti, ja joka maksetaan pois nopeasti. Pikavippejä voivat saada 18-vuotiaatkin hakijat.
 • Kulutusluotto on niin sanottu peruslaina, joita on saatavilla niin pienehköjä kuin suuriakin summia, ja joiden takaisinmaksuaika vaihtelee.
 • Joustoluotto on lainasumma, josta voi käyttää halutessaan vain osan.

Kun tarkoituksena on hyödyntää veronpalautusta lainan takaisinmaksussa, luontevin lainatyyppi on siis joko pikavippi tai kulutusluotto. Huomioi kuitenkin, että kaikkia lainoja ei ole saatavilla erittäin lyhyellä maksuajalla.

Kun summa, maksuaika ja lainatyyppi on tiedossa, on aika etsiä edullisin laina. Se tapahtuu lainoja vertaillen. Jatka lukemista, niin opit taitavaksi lainavertailijaksi.

Näin vertailet, haet ja käytät lainaa onnistuneesti

Vertailu on avain edullisimman lainan löytämiseen. Tärkeää lainojen vertailussa on lainan kokonaishintojen vertailu. Toisin sanoen on siis tärkeää huomioida koron lisäksi lainaan liittyvät muut mahdolliset kulut. Tätä tietoa kutsutaan nimellä todellinen vuosikorko.

Lainoista saatetaan periä esimerkiksi seuraavia maksuja:

 • Avausmaksu
 • Tilinhoitomaksu
 • Nostomaksu

Eri rahoituslaitokset perivät erilaisia kuluja, joten niihin kannattaa tutustua tarkasti. 

Lainojen vertailu on helppoa sivuillamme. Kun valitset haluamasi summan, saat näkyville kerralla useita erilaisia tarjouksia eri lainanantajilta. Lainan hinnan lisäksi näet myös muita lisätietoja, kuten esimerkiksi tiedon siitä, kuinka kauan hakemuksen käsittely kestää. Näet myös rahoitusyhtiön saaman arvosanan.

Seuraavaksi voit siirtyä tekemään lainahakemuksen valitsemaasi luotonantajaa klikkaamalla. Voit myös tehdä hakemuksen taholle, joka kilpailuttaa hakemuksen saatuaan useita lainoja, ja voit valita niistä itsellesi parhaan vaihtoehdon. Hakemus ei siis sido lainan ottamiseen.

Hae lainaa menestyksekkäästi

Lainahakemuksen täyttäminen on helppoa ja nopeaa, ja se tapahtuu verkossa. Digitaalinen hakemus kannattaa täyttää huolellisesti, jotta hakemuksen käsittely ei viivästy puuttuvien tietojen vuoksi.

Hakemuksen täyttämistä varten tarvitset pankkitunnukset tunnistautumiseen. Lisäksi hakijalta vaaditaan tyypillisesti esimerkiksi:

 • Pysyvää osoitetta Suomessa
 • Suomalaista puhelinnumeroa
 • Puhtaita luottotietoja
 • Vähintään 18 vuoden ikää, joskin suuri osa lainoista on tarjolla vain yli 20-vuotiaille hakijoille

Luottotiedot tarkistetaan hakemuksen käsittelyn yhteydessä, joten mikäli sinulla on maksuhäiriömerkintöjä, lainaa ei kannata hakea. Jos luottotietosi ovat menneet, lainan saaminen on erittäin haastavaa. Mikäli se on mahdollista, saatat tarvita toisen henkilön hakemaan yhteislainaa kanssasi, tai takaamaan lainasi.

Mitä suurempaa lainaa haet, sitä tarkempia tietoja vaaditaan. Jos hakemasi summa on suurehko, sinulta saatetaan pyytää perustietojen lisäksi tietoja tuloistasi. Nämä liitteet kannattaa toimittaa ripeästi, mikäli haluat saada lainapäätöksen mahdollisimman nopeasti.

Huomaathan, että vaikka sinä tiedät voivasi maksaa lainan pois veronpalautuksen saatuasi, tätä tietoa ei hakemuksessa huomioida. Veronpalautus ei siis toimi vakuutena, eikä se paranna mahdollisuuksia lainan saamiseen. 

Lainahakemuksen käsittely voi pienempien summien kohdalla tapahtua jopa muutamissa minuuteissa, jos hakemus on tehty virka-aikaan. Jos päätös on myönteinen, rahat siirretään tilille usein myös erittäin nopeasti. Huomaa kuitenkin, että rahojen siirtäminen ei vielä tarkoita sitä, että rahat ovat tililläsi – rahojen siirtyminen voi viedä jopa parikin pankkipäivää pankkiyhteydestäsi riippuen. Rahoitusyhtiön sivuilta löytyy tieto siitä, kuinka kauan rahojen saaminen kestää.

Käytä lainaa vastuullisesti

Olet todennäköisesti hakenut lainaa veronpalautuksia silmällä pitäen tiettyä tarkoitusta varten. Ehkä haluat hyödyntää hyvän matkatarjouksen, lähteä lomalle, ostaa kodin elektroniikkaa tai remontoida asuntoasi. Mihin tarkoitukseen lainaa nostitkaan, käytä rahasi suunnitelmasi mukaan, vaikka kyseessä olisikin vain pieni summa. Jos rahat hupenevat toisin kuin suunnittelit, ei veronpalautuksesta ole iloa, ja kaiken lisäksi käytit rahaa saadaksesi palautuksen tilillesi etukäteen.

Kun veronpalautus lopulta ilmestyy tilillesi, on aika maksaa laina pois. Tämä on täysin omalla vastuullasi, sillä varsinaisia veronpalautuslainoja ei enää ole tarjolla. Jos takaisinmaksupäivä ei osu yksiin veronpalautusten kanssa, kannattaa raha siirtää esimerkiksi säästötilille odottamaan maksupäivää, jotta et vahingossa käytä summaa muihin tarkoituksiin – etenkin jos rahankäyttösi on toisinaan liian spontaania.

Mikäli lainan takaisinmaksu ei onnistu suunnitelmien mukaan syystä tai toisesta, ota hyvissä ajoin yhteyttä luotonantajaan. Jos takaisinmaksu viivästyy, ikävimmässä tapauksessa saatat joutua velkakierteeseen ja menettää luottotietosi.

Veronpalautus etukäteen – tärkeimmät vinkit

 1. Toimi harkiten. Veronpalautusta ei saa käyttöön nykyään millään konstilla ennen aikojaan ilmaiseksi. Jos siis voit odottaa veronpalautusten saapumista, tee niin ja säästä rahasi.
 2. Päätä lainasumma. On järkevää hakea lainaa vain sen verran, että veronpalautuksesi kattaa myös lainan kulut. Tilanteestasi ja palautussummasta riippuen voi olla myös erittäin fiksua ottaa lainaa sen verran, että siitä jää lainan takaisinmaksun jälkeenkin hieman rahaa käteen. Tulet todennäköisesti kiittämään siitä itseäsi.
 3. Vertaile lainoja. Hyödynnä lainavertailuamme, jotta löydät itsellesi parhaan lainavaihtoehdon. Huomioi todellinen vuosikorko ja tarkista myös, minkälaisia takaisinmaksuaikoja on tarjolla. Tee sen jälkeen hakemus huolellisesti ja rehellisesti, jotta et hidasta hakuprosessia.
 4. Ole vastuullinen rahankäyttäjä. Käytä laina suunnitelmien mukaan ja maksa se pois heti veronpalautukset saatuasi. Jos maksamisessa on ongelmia, pyri ratkaisemaan ne mahdollisimman nopeasti. Kun taas maksat lainan sovitusti takaisin, saat lainaa helposti tarvittaessa myös uudestaan.