Siirry sisältöön

Saatavilla jopa ilmaista ensilainaa, lue lisää sivuiltamme

Halvin laina Espanjasta

Kuinka löytää halvin laina asunnon ostamiseen Espanjasta?

Espanja tuntuu olevan erittäin suuressa suosiossa suomalaisten keskuudessa, oli sitten kyse julkkiksista tai ihan tavallisista tallaajista, ja ympäri vuoden paistava aurinko ja leuto ilmasto talvella houkuttelevat jatkuvasti lisää sääpakolaisia auringon alle. Myös lukuisat TV-ohjelmat kannustavat lähtöön, esitellen toinen toistaan upeampia taloja ja asuntoja Aurinkorannikolla.

Kun suomalainen harkitsee sitten viimein loskaan kyllästyttyään asunnon ostamista Espanjasta, on eräs tärkeimmistä vaiheista löytää edullinen ja kaikin puolin sopiva rahoitusratkaisu. Monille lainan ottaminen on välttämätön osa kiinteistökauppaa, ja oikean lainan valitsemalla voi säästää jopa tuhansia euroja. Suomessa tarjolla on useita erilaisia lainavaihtoehtoja sekä kuluttajille että yrittäjille, unohtamatta jopa taloyhtiöitä, ja niiden hinnat ja ehdot vaihtelevat huomattavasti, joten lainojen vertailu on tärkeää ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa suomalaisille asunnonostajille vinkkejä, joiden avulla on helppoa löytää halvimmat lainat asunnon ostamiseen vaikkapa Espanjan Aurinkorannikolta.

Miksi lainojen vertailu on tärkeää?

Lainan ottaminen esimerkiksi asunnon ostamista varten on eräs suurimmista taloudellisista päätöksistä, jonka useimmat ihmiset elämänsä aikana tekevät. Erityisesti silloin, kun on kyse ulkomailta ostettavasta kohteesta. Espanjan Aurinkorannikon asuntomarkkinoilta löytyy houkuttelevia mahdollisuuksia, mutta jos järkevää lainaratkaisua ei löydy, voi asunnon ostaminen tulla liian kalliiksi.

Lainojen vertailu on tärkeää esimerkiksi seuraavista syistä:

1. Säästöt korkokuluissa

Lainojen korkokuluissa on huomattaviakin eroja, ja ne vaikuttavat suoraan siihen, kuinka paljon lopulta maksat takaisin lainastasi. Koroissa pienetkin prosenttiyksikön murto-osan erot voivat tarkoittaa tuhansien eurojen eroa lainan kokonaiskustannuksissa pitkässä juoksussa. Siksi on tärkeää vertailla lainatarjouksia huolellisesti, ennen kuin teet päätöksen.

2. Lainan ehdot

Lainojen ehdoissa voi olla korkojen lisäksi muitakin selviä eroja, esimerkiksi takaisinmaksuajoissa, maksuvapaiden kuukausien määrässä tai mahdollisissa muissa lisäkuluissa. Kun valitset lainan oikein, voi se tarjota joustavuutta vaikkapa elämäntilanteen muuttuessa, esimerkiksi lainan takaisinmaksun lykkäyksinä tai ylimääräisten lyhennysten mahdollisuuksina ilman lisäkuluja.

3. Rahoitus kansainväliseen asuntokauppaan

Asuntoa Espanjasta ostettaessa kannattaa varmistua siitä, että laina jonka haet soveltuu nimenomaisesti ulkomaisen kiinteistön ostoon. Monet suomalaiset pankit eivät usein tarjoa suoria lainoja ulkomaisen asunnon ostamiseen, joten lainojen vertailu auttaa löytämään juuri sopivan rahoitustyypin kansainvälisiin kiinteistökauppoihin.

Mistä lainojen vertailu kannattaa aloittaa?

Lainojen vertailu ja halvimman lainan etsiminen voi tuntua aluksi monimutkaiselta, mutta kyseessä on kuitenkin aika yksinkertainen juttu. Aloittaaksesi halvimpien lainojen etsimisen, voit seurata esimerkiksi seuraavia askeleita:

1. Selvitä omat taloudelliset realiteettisi

Ennen lainatarjousten vertailun aloittamista on tärkeää tietää tarkasti oma taloudellinen tilanteesi. Tulojen, menojen ja mahdollisten muiden lainojen arviointi auttaa ymmärtämään, kuinka suuren lainan voit järkevästi ottaa, ja millainen takaisinmaksuaika voisi olla.

2. Eri lainatyyppeihin tutustuminen

Asunnon ostamiseen liittyy erilaisia lainatyyppejä. Esimerkiksi kun ostat Espanjasta asuntoa, voit harkita joko suomalaista asuntolainaa suomalaisesta pankista, tai espanjalaista asuntolainaa espanjalaisesta pankista. Molemmissa vaihtoehdoissa on luonnollisesti omat etunsa ja haittapuolensa. Esimerkiksi suomesta otetussa lainassa voit hyödyntää suomalaisia lainaehtoja ja korkotasoja, kun taas Espanjasta otettu laina voi olla käytännöllinen silloin kun asuntokauppa tapahtuu paikallisessa pankissa.

Suomesta otettuun lainaan voi käyttää yleensä vakuutena ainoastaan suomalaisia vakuuseriä.

3. Vertaile eri pankkien ja rahoituslaitosten lainoja

Tässä vaiheessa voit alkaa jo vertailla eri lainantarjoajia keskenään. Huomioi esimerkiksi korkoprosentit sekä lainaan liittyvät muut kulut, kuten avausmaksut, palvelumaksut ja mahdolliset maksut vakuuksiin liittyen. Lainavertailusivustojen avulla voit tehokkaasti ja kätevästi saada yleiskuvan markkinoiden sen hetkisistä parhaista lainatarjouksista.

4. Ota kokonaiskustannukset huomioon

Lainoja vertaillessa ei kannata keskittyä pelkästään nimelliskorkoon, sillä lainan kokonaiskustannukset muodostuvat useista tekijöistä. Esimerkiksi vuosittainen todellinen vuosikorko (APR) on hyvä ottaa huomioon, koska se sisältää lainan kaikki kulut ja maksut. Se antaa huomattavasti realistisemman kuvan siitä, kuinka paljon lainasta lopulta joudut maksamaan.

5. Keskustele suoraan pankkien ja rahoituslaitosten kanssa

Useimmiten pankit voivat tarjota juuri sinulle yksilöllisiä lainatarjouksia, jotka perustuvat tilanteeseesi. Lainavertailusivustot antavat toki hyvän lähtökohdan, mutta kannattaa silti aina keskustella suoraan pankkien edustajien kanssa, jotta saat räätälöityä tietoa ja joskus myös mahdollisia lisäetuja.

Suomalaiset pankit vs. espanjalaiset pankit espanjan kiinteistölainoituksessa

Kun asunnon hankinta Espanjasta on ajankohtaista, on yleensä tarjolla kaksi päävaihtoehtoa lainan hakemiseen: Joko suomalainen tai espanjalainen pankki.

Molempien erityispiirteistä lisää seuraavaksi.

1. Laina suomalaisesta pankista

Suomalaisen pankin kautta haettu laina on helpompi usein hallinnoida, koska kyseessä on tuttu kulttuuri ja usein sama pankki, jossa muutkin asiakkuutesi ovat. Asiakaspalvelu myös tapahtuu suomeksi, joten informaatio tulee selkeästi perille. Suomalaiset pankit voivat myös usein tarjota melko kilpailukykyisiä korkoja ja joustoa maksuehtoihin. Suomalainen pankki toisaalta usein vaatii vakuuksia, jos asunto sijaitsee ulkomailla, ja ulkomainen asunto ei yleensä vakuudeksi kelpaa.

2. Lainan hakeminen espanjalaisesta pankista

Usein suomalaiset asunnon ostajat valitsevat myös espanjalaisen pankin rahoituksen hakemiseksi, etenkin jos tarkoitus on asustella Espanjassa pysyvämmin tai jos asunto hankitaan sijoitusasunnoksi. Espanjalaisten pankkien etuna on hyvä paikallisen kiinteistömarkkinan tuntemus ja lainan ottaminen Espanjasta voikin tällöin helpottaa byrokratiaa ja asuntokaupan hallinnointia.

Kuitenkin negatiivisina puolina voi olla hieman korkeampi korkotaso kuin suomalaisilla pankeilla, sekä se että lainaehdot ovat joskus tiukemmat.

Kiinnitä huomiota näihin asuntolainan kustannuksiin

Halvimman lainan löytäminen ei lähellekään aina tarkoita pelkästään sitä että etsit alhaisimman koron, vaan on tärkeää huomioida kaikki lainaan liittyvät kustannukset, jotka voivat osaltaan kasvattaa lainan kokonaiskustannuksia.

1. Avausmaksut ja muut kulut

Usein lainoilla on avausmaksu, joka voi olla esimerkiksi kiinteä summa tai jokin prosenttiosuus lainasummasta. Myös vakuutusmaksut, käsittelykulu ja muut hallinnointikulut usein vaihtelevat pankkien välillä. Nämä kulut kannattaakin yhtälailla ottaa huomioon kokonaiskustannuksia arvioitaessa.

2. Korkovaihtoehdot

On mahdollista valita joko kiinteä tai vaihtuva korko lainalle. Kiinteäkorkoisen lainan etuna on ennakoitavuus, koska korko pysyy samana koko laina-ajan. Vaihtuvakorkoinen laina taas voi olla aluksi edullisempi, mutta se sisältää aina riskin korkojen noususta. Kiinteäkorkoinen laina voi olla hyvä vaihtoehto silloin kun haluaa suojautua mahdolliselta korkojen nousulta tulevaisuudessa.

3. Vakuutukset ja lisäturvat

Usein lainantarjoajat saattavat vaatia, että otat lainan yhteydessä myös henkivakuutuksen tai kiinteistövakuutuksen. Näidenkin vakuutusten hinta täytyy ottaa lainan kokonaishintaa laskiessa huomioon.

Yhteenveto

Halvimman lainan löytäminen asunnon ostoa varten Espanjasta vaatii kattavaa vertailua ja huolellista eri vaihtoehtojen tarkastelua. Olipa kyseessä sitten suomalainen tai espanjalainen laina, niin on tärkeää huomioida korkojen lisäksi myös kaikki muut kulut ja tarkastella lainaehtojen joustavuutta. Kun käytät laadukkaita lainavertailusivustoja, on helppoa löytää parhaat ja halvimmat lainatarjoukset sekä varmistaa, että löydät juuri sinulle kaikkein parhaimman mahdollisen rahoitusvaihtoehdon unelmiesi asunnon hankintaan Espanjan auringon alta.