Siirry sisältöön

Saatavilla jopa ilmaista ensilainaa, lue lisää sivuiltamme

Halvin Laina

Pikavippiä nopeasti netistä – kilpailuta lainat ja saat rahat tilillesi heti.

Halvin laina 18-vuotiaalle ei aina onnistu, mutta mahdotonta se ei suinkaan ole. Suurempia lainoja on tarjolla usein yli 20-vuotiaille, mutta 18-vuotiaatkin voivat hakea nopeasti ja järkevän hintaisia lainoja.

Lue alta vinkit, jos etsit pikavippiä 18-vuotiaalle. Niiden avulla löydät 18-vuotiaille tarjolla olevat lainat sekä haet lainaa helposti ja nopeasti.

Mihin tarkoitukseen 18-vuotias voi hakea lainaa tai pikavippiä? 

 • Kodinkoneet

  Hankinnat ensimmäiseen omaan asuntoon

 • Täytä lainahakemus

  Oppimateriaalien hankinta

 • Opiskeluvälineiden kuten tietokoneen ostaminen

 • Matkustaminen

 • Häät

  Yllättävät kulut

 • Pikalaina

  Tulojen yllättävä muutos

 • Tukien ja opintolainan odottaminen

Erilaiset lainatyypit 18 vuotta täyttäneille?

 • Kulutusluotto

  Helppo kertalaina

  Kulutusluottoa voi ottaa moneen tarpeeseen sisustuksesta remontointiin tai matkustamiseen ja haaveiden toteuttamiseen. Tyypillisesti kerralla nostettava laina jopa 70 000€ asti.

 • Joustoluotto

  Joustoa arjen mukana

  Lainalimiittin sidottu laina, jota tyypillisesti nostetaan tarpeen useammassa erässä ja lyhennetään takaisin nostetun lainasumman mukaan. Niin sanottu jatkuva luottosopimus. Tyypillinen lainalimitti noin 10 000 euroa.

 • Pikavippi / Pikalaina

  Nopea apu pieneen tarpeeseen

  Tyypillisesti lainasumma 100-2000 euroa joka on tarkoitus maksaa muutamissa kuukausissa tai vuodessa takasisin. Äkilliseen tarpeeseen.

 • Luottokortti

  Joustoluoton yksi muoto

  Käytännössä sama kuin joustoluotto mutta rahan saamiseksi käyttöön on maksukortti eikä tarvitse tehdä erillistä siirtoa luottotililtä omalle tilille. Tyypillinen luottolimitti 5000-10 0000 euroa.

 • Autolaina / remppalaina / reissulaina

  Tiettyyn tarkoitukseen otettu kulutusluotto.

  Osassa näitä auto tai vene voi toimia vakuutena muttei välttämättä tarpeellinen. Osan kulutusluotoista voi saada näihin ilman vakuuksia. Tyypilliset kulutusluottojen summat ovat 5000- 10 000 euron väliltä mutta kuitenkin aina 70 000 euroon asti.

Minkälaista lainaa 18 vuotias voi hakea?

Lainojen ikärajat

Useimmat luotonantajat tarjoavat lainoja vain yli 20-vuotiaille. Toisinaan ikäraja on 25 vuotta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö nuoremmatkin henkilöt tarvitsisi lainaa. Aina vanhemmat, sukulaiset tai ystävät eivät voi auttaa, ja toisaalta omien raha-asioiden hoitaminen itsenäisesti voi myös houkutella.

Täysi-ikäistyminen tarkoittaa usein monenlaisia muutoksia elämässä, kuten muuttoa omaan asuntoon tai uuteen kaupunkiin opiskelemaan lähtemistä. Elämänmuutoksiin liittyy usein yllättäviä kuluja, ja silloin lainalle saattaa olla perusteltua tarvetta.

Vastuullinen lainaaminen

Lainaa ottaessa on kuitenkin tärkeää huolehtia siitä, että se otetaan harkiten ja tilanteessa, jossa voit olla varma, että saat maksettua lainan takaisin määräajassa. Pikavippejä ei kannata nostaa tilanteessa, jos tulosi ovat epätasaiset etkä tiedä etukäteen, milloin saat rahaa.

Lainaa ei myöskään kannata hakea kiireessä, vaan lainoja kannattaa vertailla lainavertailuartikkelia hyödyntäen.

Kerromme artikkelissamme myöhemmin, missä tilanteessa lainaa kannattaa harkita ja missä tilanteessa ei, ja annamme vinkkejä parhaan lainan löytämiseen. Jatka siis lukemista.

Laina 18-vuotiaalle

18-vuotiaille on tarjolla ennen kaikkea pieniä, nopeasti saatavia vakuudettomia lainoja eli niin sanottuja pikavippejä. Vakuudettomuus tarkoittaa sitä, että lainan saa ilman että sen vakuudeksi asettaa omaisuutta, kuten vaikkapa omistusasuntoa, joka turvaa pankin tilanteen mikäli lainansaaja ei pysty maksamaan lainaa takaisin. Lainaa varten ei vaadita myöskään henkilötakaajia, jotka ottavat vastuun lainasta jos lainansaaja ei pysty sitä maksamaan.

Suurempia lainoja varten pankit ja verkossa toimivat rahoituslaitokset vaativat tyypillisesti säännöllisiä palkkatuloja ja/tai vakuuden. Näillä toimenpiteillä luotonantaja turvaa selustansa ja vähentää omaa riskiään. Ilman tuloja ja vakuutta lainanantaja ei toisin sanoen voi luottaa saavansa lainaamansa rahat takaisin.

Nuoremmilla henkilöillä on kuitenkin harvoin omaisuutta, jota käyttää vakuutena, eivätkä monet ole vielä työelämässäkään. Näistä syistä tarjolla 18-vuotiaille on siis lähinnä pieniä lainoja, eikä asuntolainaa, autolainaa tai muuta suurempaa lainaa nuorille hakijoille siis tyypillisesti myönnetä.

Pikavippien lisäksi alle 20-vuotiaille on tarjolla myös pieniä joustoluottoja. Joustoluotto tarkoittaa sitä, että lainaa haetaan tiettyyn kattosummaan asti, ja lainaa voi käyttää ja maksaa takaisin joustavasti.

Kannattaako lainaa ottaa 18-vuotiaana?

Lainan ottamiseen 18-vuotiaana pätevät samat lainalaisuudet kuin vanhempienkin henkilöiden lainan ottamiseen. Tärkeää on toimia harkiten ja vertailla lainoja.

Ensimmäiseksi on tietenkin tärkeintä päättää, onko lainalle todella tarvetta. Pikavippiä tai muutakaan lainaa ei kannata ottaa hetken mielenjohteesta tai tarpeettomia ostoksia tai huvittelua varten, sillä lainoista joutuu aina maksamaan korkoa. Lainalla ei kannata myöskään säännöllisesti paikata tuloja, vaan on tärkeää etsiä pysyvämpiä ja pitemmän päälle kestävämpiä taloudellisia ratkaisuja.

Jos kuitenkin päätät ottaa lainan, varmista, että pystyt maksamaan sen takaisin määräaikaan mennessä. Pikavipin voi esimerkiksi ottaa hetkellä, jolloin haluamansa hankinnan, kuten tietokoneen tai matkan, saa tarjoushintaan, mikäli sen voi esimerkiksi palkkapäivänä maksaa varmasti takaisin. Pikavipin voi nostaa myös tilanteessa, jossa hakijalle on jo esimerkiksi myönnetty opintotuki, mutta sitä ei ole vielä maksettu.

Jos olet ottamassa lainaa ensimmäistä kertaa, käytä riittävästi aikaa lainojen maailmaan tutustumiseen. Älä tartu ensimmäiseen lainatarjoukseen, vaan vertaile tarjontaa huolellisesti. Tärkeää on myös tutustua lainoihin liittyvään sanastoon ja perehtyä erityisesti siihen, mistä lainan kokonaishinta koostuu.

Jos siis harkitset lainan ottamista, seuraa näitä vinkkejä:

 • Toimi harkiten, älä nosta lainaa hetken mielijohteesta

 • Tee laskelmat tuloistasi ja varmista, että voit maksaa lainasumman takaisin sovitussa aikataulussa

 • Keskitä hakusi 18-vuotiaille tarkoitettuihin lainoihin: monia lainoja voivat hakea vain yli 20-vuotiaat

 • Vertaile lainoja huolellisesti

Mikä on pikavippi ja kannattaako 18-vuotiaana hakea sellaista?

Pikavippi

Pikavippi on nimensä mukaisesti nopeasti saatavilla oleva pieni laina. Se myös tyypillisesti maksetaan nopeasti takaisin. Kaiken kaikkiaan kyseessä on nopea toimenpide: lainan saa tilille nopeasti ja maksuaika on lyhyt.

Pikavippiä haetaan verkossa toimivilta tahoilta sähköisesti, eivätkä esimerkiksi pankit myönnä muutamien satojen lainoja. Pankeissa tyypillisimmät lainasummat alkavat 1000 eurosta.

Parhaimmillaan pikavippi voi pelastaa tilanteessa, jossa rahaa tarvitsee yllättäen ja pikaisesti. Se voi esimerkiksi auttaa sellaisena kuukautena, jolloin palkka tai opintotuki on huvennut tavallista nopeammin ylimääräisten kulujen vuoksi. Näin sen nostaminen ei aiheuta myöskään kierrettä, sillä pystyt maksamaan lainan pois jo seuraavan kuun alussa tai palkan saadessasi.

18-vuotiaana on tärkeää opetella hallitsemaan talousasioita, ja vastuullinen rahankäyttäjä voi hyvin käyttää pikavippejä harvakseltaan, mikäli se on järkevää. Tällöin rahankäyttö pysyy hallinnassa, eikä lainaamisesta synny vaikeasti katkaistavaa kierrettä.

Tällä hetkellä pikavippeihin liittyvät riskit ovat myös matalammat kuin aiemmin, sillä niistä ei saa enää periä todella korkeita korkoja. Pikavippien tarjonta on toisaalta myös supistunut, mutta niitä on edelleen saatavilla, myös alle 20-vuotiaille.

Miksi pikavippejä on tarjolla vähemmän?

Pikavippejä on tällä hetkellä niukemmin tarjolla kuin ennen vuotta 2013. Se on seurausta  lakimuutoksesta, jonka avulla haluttiin hillitä pikavippien korkeita korkoja. Alle 2000 euron lainoille määrättiin tuolloin siis korkokatto. Tämä sai monet pikavippejä myöntäneet tahot muuttamaan toimintaansa ja tarjoamaan jousto- ja kulutusluottoja sekä nostamaan ikärajoja.

Vuonna 2019 lainsäädäntöä kiristettiin, ja tällä hetkellä alle 2000 lainoista ei saa periä korkoa enempää kuin 20 prosenttia, eivätkä lainan käsittelykulut saa nousta yli 150 euroon vuodessa.

Vaikka nämä toimenpiteet ovatkin vähentäneet pikavippien tarjontaa, se on myös tehnyt pikavipeistä turvallisempia. Ne eivät enää johda niin helposti velkakierteeseen tai luottotietojen menettämiseen.

Pikavippeihin liittyvät riskit

Vaikka lainan voi saada hyvinkin nopeassa aikataulussa, kyseessä on kuitenkin asia, johon kannattaa suhtautua vakavasti. Vaikka pikavippejä kontrolloidaan nykyisin entistä paremmin, se ei tarkoita sitä, etteikö lainaan liittyisi lainkaan riskejä.

Mikäli lainan ottaa harkitsemattomasti vaikeassa taloudellisessa tilanteessa tai sitä hakee viihdekäyttöä varten, riskinä on vaikeudet maksaa laina takaisin. Mikäli lainaa ei maksa takaisin sovitusti, laina tulee kalliiksi ja se voi johtaa myös luottotietojen menettämiseen.

Velkakierre puolestaan tarkoittaa sitä, että lainoja otetaan lisää, toisinaan aiempien lainojen maksamiseksi, ja lopulta maksettavaa on niin runsaasti eri tahoille, että tilanteesta ei tunnu olevan ulospääsyä.

Jos harkitset ensimmäistä kertaa lainan ottamista, onkin hyvä selvittää, mitä tapahtuu jos et pystykään maksamaan lainaa takaisin ajoissa. Jos tiedät, että harkitsevainen rahankäyttö ei ole vahvin puolesi, lainan ottamista kannattaa välttää.

Paras tapa välttää riskit on tietenkin olla ottamatta lainoja turhaan. Jos kuitenkin nostat pikavipin, tee se tulosi ja menosi huomioiden ja lainoja vertaillen.

Joustoluotto vai pikavippi?

Pikavippien lisäksi nuorille lainaajille on tarjolla myös joustoluottoja, kuten yllä kerroimme.  Joustolainaa käytetään samalla tavalla kuin luottokorttia. Joustolainaa voidaan esimerkiksi myöntää 300 euroa, mutta lainansaaja voi nostaa sitä esimerkiksi 100 euroa ja maksaa korkoa ja kuluja vain 100 euron summasta. Kun lainaa maksetaan takaisin, kasvaa myös nostettavissa oleva summa.

Jos siis olet nostanut 100 euroa, nostettavissasi on vielä 200 euroa. Jos taas maksat nostamistasi 100 eurosta 50 euroa takaisin, nostettavissasi on 250 euroa.

Joustoluotto voi olla fiksu ratkaisu silloin, kun tulosi ovat suht säännölliset, mutta satunnaisesti tarvitset hieman joustoa taloudelliseen tilanteeseesi. Joustoluotto voi myös olla sopiva ratkaisu silloin, kun tiedä tarvitsevasi rahaa, mutta tarkka summa ei ole vielä tiedossasi.

Joustoluottoa ei kuitenkaan kannata hakea huvin vuoksi, ja helposti saatavilla oleva lisäraha saattaa houkutella käyttämään enemmän rahaa kuin olisi tarpeen.

Näin haet lainaa 18 vuotiaana

 • 1.
  Täytä hakemus sivuillamme

 • 2.
  Odota vastaukset

 • 3.
  Valitse sinulle sopivin laina

 • 4.
  Saa rahat tilillesi

 • 5.
  Prosessi on maksuton

Pikavippi 18-vuotiaalle nopeasti – näin haet lainaa 

Pikavippi heti

Pikavippiä haettaessa ensimmäinen askel on lainojen vertailu. Kuten kerroimme, kätevimmin se tapahtuu lainavertailuartikkeliamme käyttäen. Näin saat näkyville useita lainoja yhdellä kertaa, mikä tekee niiden vertailusta helpompaa.

Koska monet lainat ovat saatavilla vain yli 20-vuotiailla, kannattaa käyttää hakua, jossa voi rajata vertailtavat lainat vain niihin, joita 18-vuotiaat voivat hakea.

Lainan hinta

Lainan hinta koostuu koron lisäksi muista lainaan liittyvistä kuluista. Kuluja ovat esimerkiksi avausmaksu tai tilinhoitomaksu. Eri lainanantajat veloittavat erilaisia kuluja. Lainan kokonaishintaa kutsutaan nimellä todellinen vuosikorko, ja se kertoo, kuinka paljon laina tulee maksamaan. Huomaa myös, että takaisinmaksuaika vaikuttaa lainan hintaan – mitä nopeammin maksat lainan pois, sitä edullisemmaksi se tulee. Älä kuitenkaan valitse liian nopeaa takaisinmaksuaikaa, mikäli tulosi ovat pienet, sillä se saattaa aiheuttaa ongelmia lainan lyhentämisessä.

Lainan ehdot

Kun olet löytänyt sopivia vaihtoehtoja, tarkista esimerkiksi se, miten nopeasti saat lainan tilillesi, ja miten luotonantaja toimii siinä tapauksessa, että sinulla on vaikeuksia maksaa lainasi. On myös hyvä selvittää, tarjoaako lainaa myöntävä taho mahdollisuuksia esimerkiksi lainavapaaseen kuukauteen.

Lainan läpinäkyvyys

Kun tutustut kiinnostavien lainanantajien sivustoihin, kiinnitä huomiota myös siihen, miten helposti löydät tiedot ja onko esimerkiksi asiakaspalveluun helppo ottaa yhteyttä. Pyri valitsemaan mahdollisimman luotettavalta ja vastuulliselta vaikuttava taho.

Lainatessasi ota huomioon

 • Jos laina on saatavilla 18-vuotiaalle, sen hakuprosessi ei eroa muiden lainojen hakuprosessista. Koska pikavipit ovat pieniä lainoja, niiden hakuprosessi on tyypillisesti mutkaton. Hakemus tehdään sähköisesti, ja hakemuksessa kerrotaan henkilötiedot. Useimmiten tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksia käyttäen. Prosessiin menee vain muutama minuutti.

 • Hakijalta vaaditaan täysi-ikäisyyden lisäksi tyypillisesti myös pysyvää asumista Suomessa, suomalaista puhelinnumeroa sekä suomalaista pankkitiliä. Rahoituslaitokset tarkistavat lähes poikkeuksetta hakijan luottotiedot. Jos luottotiedot eivät ole kunnossa, eli hakijalla on maksuhäiriömerkintä, lainaa ei saa. Tässä artikkelissamme neuvomme miten voit tarkastaa itse myös luottotietosi

 • Pikavippihakemukset käsitellään usein automaattisesti. Joskus manuaalisesti vain  rahoituslaitosten aukioloaikoina, yleensä kuitenkin hyvin nopeasti, esimerkiksi alle puolessa tunnissa. Huomaa kuitenkin, että vaikka tekisit hakemuksen lauantai-iltana, saat rahat todennäköisesti vasta seuraavana arkipäivänä. Lainoja ei myöskään makseta yöllä, vaan niitä on sallittua siirtää tileille kello 7–23.

 • Rahat siirretään tilille yleensä heti, kun lainahakemus on hyväksytty. Siirtyminen voi kuitenkin viedä aikaa muutamasta minuutista jopa pariin päivään pankkiyhteydestä riippuen. Löydät luotonantajan sivuilta tiedot siitä, mihin pankkeihin rahat saa nopeimmin.

 • Onnistuneen prosessin jälkeen tärkein tehtäväsi on huolehtia lainan takaisinmaksusta. Jos takaisinmaksussa on vaikeuksia, ota välittömästi yhteyttä rahoituslaitokseen, jotta saat selville tilanteessasi tarjolla olevat vaihtoehdot.

 • Kun huolehdit lainan takaisinmaksusta moitteettomasti, raha-asiasi pysyvät hallinnassasi ja voit hakea lainaa tarpeen mukaan myös tulevaisuudessa.